Ipari Termék- és Formatervező képzés » NYME-SKK

Laboratóriumaink

bemutatása

Bútorvizsgáló laboratórium

Az akkreditált bútorvizsgáló laboratóriumunk alapvető infrastruktúráját 2012-ig a nagy múlttal rendelkező FAIMEI Anyag-és Termékvizsgáló Laboratórium vizsgálóberendezései képezték, amelyek 2003-ben kerültek az Egyetemünk tulajdonába.  A FAIMEI laboratórium által a 70-80 -as években kifejlesztett, nagy megbízhatóságú és még a mai napig is tökéletesen működő, szabványos vizsgálatok elvégzésére alkalmas berendezések mellé, 2012-ben pályázatok útján sikerült további számítógép vezérlésű, legmodernebb vizsgálóeszközöket is beszerezni. Az egyik ilyen berendezés a nagy múlttal rendelkező Hegewald&Peschke német gyártótól érkezett, amely egy pneumatikus univerzális ülőbútor tesztelő platform. Az eszköz egy időben két termék szimultán tartóssági és szilárdsági vizsgálatát végzi, számítógép vezérléssel. A vezérlő számítógép a vizsgálat teljes időtartama alatt detektálja és menti a pneumatikus munkahengerek mozgását és az általuk kifejtett, ezért lehetőség nyílik a vizsgált termék elhasználódásának pontos nyomon követésére. A másik újonnan beszerzett PLC vezérlésű berendezéssel korpuszbútorok, asztalok, állványok, ágyak szilársági és tartóssági vizsgálatát végezzük. A nagy teherbírású munkahengerek a pontos szabályozásuknak köszönhetően a kisebb vitrinektől egészen a nagyméretű irodai, vagy laboratóriumi szekrények és munkaasztalok tesztelését is lehetővé teszik. Ezek a modern berendezések jelentősen növelték a laboratórium vizsgálati kapacitását, valamint a munkahengerek univerzális elhelyezhetőségének és a szoftveres programozásnak köszönhetően, általuk képessé váltunk egyedi igényeknek megfelelő – akár a vizsgálati szabványoktól eltérő - szilársági és tartóssági vizsgálatok elvégzésére. Az egyre bővülő és modernizálódó infrastruktúra mellett, a laboratórium személyi állománya is kiváló szakemberekből áll, akik a termékvizsgálatok elvégzése mellett, jelentős munkát vállalnak a hazai faipari felsőoktatásban és nemzetközi kutatásokban. 

Az akkreditált vizsgálatok, amelyeket a bútorvizsgáló laboratóriumban végeztethet:

Nyílászáró vizsgálólaboratórium

A laboratóriumunk 2012-től a budapesti székhelyű ÉMI Nonprofit Kft. mellett a második olyan akkreditált laboratórium az országban, amely a Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) által a nyílászárók műszaki teljesítőképességi vizsgálatára ki lett jelölve. Ennek köszönhetően a laboratóriumban elvégzett első típusvizsgálat eredményeit tartalmazó első típusvizsgálati jegyzőkönyv kiadására is jogosultságot szereztünk. A légzárási, vízzárási, szálállósági vizsgálatok elvégzésére alkalmas berendezést a német HOLTEN GmbH gyártotta, ami jelenleg a legmodernebb berendezésnek számít Magyarországon. A mérőberendezés nagy kapacitásának köszönhetően a vizsgálófalon akár egy 2×3m –es függönyfal bevizsgálását is könnyedén el tudjuk végezni. A megbízásos munkák mellett a laboratóriumban számos kutatási és oktatási munka folyik. A faipari mérnökök szakmai törzsanyagának szerves részét képező ajtó és ablak szerkezettan című tantárgy gyakorlatain, a hallgatók megismerkednek a nyílászárók kereskedelmi forgalomba hozatalához szükséges vizsgálatokkal, minősítő eljárásokkal. A laboratóriumunk maximálisan nyitott együttműködni nyílászáró gyártó cégekkel új nyílászáró konstrukcióinak kidolgozásában, és ennek bizonyítéka, hogy az eddig kísérletek eredményeiből több diplomamunka, és egy TDK dolgozat is született már.

Az akkreditált vizsgálatok, amelyeket a bútorvizsgáló laboratóriumban végeztethet:

Számítógépes labor

A szakod gondozó intézet célja, hogy hallgatóinak olyan infrastrukturális lehetőségeket biztosítson, amelyekkel a képzéshez kapcsolódó szakmák valós igényeinek megfelelő, sokoldalú számítógépes ismereteket megszerezhetik. Az oktatás hatékonyságát szem előtt tartva került kialakításra a 15 munkaállomásos „géplabor” és egy Hallgatói Alkotót Terem (HAT), amelynek műszaki tekintetben folyamatos a fejlesztése. A számítógépes laborban nemrégiben 6 darab HP Workstation munkaállomás került beszerzésre és elhelyezésre. Azon hallgatóknak is biztosítjuk a számítógépes terem használatát, akik egyénileg vagy szervezett csoport formájában tanórákon kívül is használni kívánják a számítógépeket, de természetesen hallgatóink akár otthon is gyakorolhatnak, fejleszthetik tudásukat, hiszen az Autodesk forgalmazóval kötött megállapodás értelmében a legtöbb általuk forgalmazott szoftver oktatási verzióját ingyenesen letölthetik és használhatják.

A nagy grafikus és/vagy számolási erőforrásokat igénylő munkák esetén erős grafikus kártyával és SSD memóriával "szerelt" 8 magos asztali munkaállomás, valamint egy 12 magos HP Workstation áll rendelkezésre, amelyekkel egyrészt egy átlagos számítógéppel ellentétben eredményre juthatunk, másrészt jelentős időt spórolhatunk meg.

Oktatott szoftverek: AutoCad, SolidWorks, SolidWorks Simulation, 2020 Cad és 2020 Design, ArtiosCad, PhotoShop, CorelDraw, ANSYS, GABI

További eszözök és szoftverek: 3dsMax, Leonar3do, Wacom tábla, Incling, Inventor, Maya, MotionBuilder, Mudbox, SketchBook

Lézeres laboratórium

A korszerű, gyakorlatias szakmai tudás megszerzéséhez nélkülözhetetlen a legújabb technológiák ismerete. Ennek a célnak az elérésére állítottuk üzembe az egyetem első lézeres vágóberendezését. Azonban a berendezés a hozzá tartozó felszereléssel nem csak a régió oktatási intézményeiben, hanem ipari szektor szereplői között is unikumnak számít.

A berendezés fa-, faalapú kompozitok, bőr, egyes műanyag lemezek vágására és gravírozására szolgál. ezen anyagok mellett üveget és eloxált alumíniumot is képesek vagyunk gravírozni, jelölni.

A gép síkban dolgozik (munkafelülete 600×900 mm), de egy egyszerű átalakítással forgástestek megmunkálása is lehetséges.

Modellezőműhely

A Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Tanüzeme mellet, bár attól teljesen függetlenül, üzemel a hallgatók által sokat látogatott Modellezőműhely. Ez az a hely, ahol a fejben megszületett ötlet valósággá válik, még ha csak modell szintjén is. A műhelyt kimondottan a kis szériás gyártásra, kis-, mondhatni „mini” elemek legyártására alakítottuk ki.

Hallgatóink szakszerű felügyelet mellett, biztonságos körülmények között sajátítják el gépek használatát. Emellett megismerik a különböző anyagok tulajdonságait, megmunkálását. Mindkét területen szerzett ismereteik nagy előnyt jelent majd később szakmájuk művelésében.

A műhelyt a korszerű kézi-, valamint asztalos gépekkel szereltük fel. Az összes alapművelet elvégezhető egy helyben. Alapvetően faanyagok és műanyagok megmunkálására rendezkedtünk be, de kisebb volumenű fémmegmunkálásra is képesek vagyunk. A műhely 14-15 fő egyidejű munkájának tud megfelelő helyet biztosítani.