Ipari Termék- és Formatervező képzés » NYME-SKK

Intézeti

projektjeink

ReDesign+: Megint megtalálták a kiskaput

Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 – 2013 keretében szervezett REuse & REdesign Plus pályázaton a soproni ipari termék- és formatervező hallgatók újra bizonyították rátermettségüket és kreativitásukat. Ez alkalommal, az osztrák partnerekkel karöltve, egy terméktervezési workshop-on vettek részt, ahol a kis csapat Dr. Dénes Levente és Dr. Horváth Péter György vezetésével egy kapu tervezésével és annak kivitelezésével foglalkozott.

A teljes workshop egy három alkalomból álló műhelymunka sorozat, ahol hallgatóink az osztrák LEO GmbH (www.loe-gmbh.com) munkatársaival egy szociális intézmény bejárati kapujának újragondolásán és áttervezésén fáradoznak. A tervezési fázist egy osztrák tervező, Peter Knoll, segítette. A feladat összetett, hisz számos kritériumnak, illetve megrendelői elvárásnak kell megfelelni. Ilyen feltételek például az újrahasznosítás (reuse), a környezetbe való illeszkedés, illetve a szociális szolgáltatásra való utalás, hiszen a kapu majdani beépítési helyszíne a környék szociális szervezetének hálózatához tartozik.

A munkálatok határozott léptekkel folynak, a megrendelők elégedettek hallgatóink eddigi munkájával. A legközelebbi worshop alkalmával, mely a projekt zárása is egyben, a végmunkálatokra, illetve az elkészült kapu beépítésére kerül sor. Az eredmények és a pozitív visszajelzések alapján további együttműködés várható az osztrák partnereinkkel.

 

Hallgatóink újabb sikere

A Homoki–Zár Kft., valamint az NymE SKK Faalapú Termékek és Technológiák Intézete az elmúlt félévben terméktervezési pályázatot írt ki az egyetem hallgatói számára.  A pályázat a Homoki–Zár Kft. által forgalmazott Zobál vasalatrendszerek bútoripari alkalmazására és továbbfejlesztésére irányult, ezért a pályázat két kategóriában került meghirdetésre.

A pályázat egyes kategóriáira számos pályamunka érkezett, melyek elbírálását a partnercég és az intézet által delegált szakemberekből álló zsűri végezte. A döntés alapján az alábbi pályázók részesültek díjazásban és nyertek értékes jutalmakat:

Új ZOBAL termékek tervezése kategóriában:
     ·  első helyezett: Temesvári Ákos,
     ·  második helyezett: Szabó Andrea,
     ·  harmadik helyezett: Tóth Annamária.

Tervezés ZOBAL termékkel kategóriában:
     ·  első helyezett: Bandics Laura.

Intézeti oldalról a pályázat koordinálását és az azzal kapcsolatos konzultációs tevékenységeket Dr. Antal Mária Réka, Dr. Dénes Levente, Dr. Horváth Péter György és Krisch János végezte, a Homoki–Zár Kft.-t Wachter Zoltán területi vezető képviselte.

Az eredményes együttműködésnek és a hallgatói munkák színvonalának köszönhetően a pályázat várhatóan jövő évben is kiírásra kerül.